Perquè arribi a tothom

30/9/09

Roman POLLAnski

Roman Polanski o Roman Pollansky? Violació d’una menor al 1977, i no tan sols això, sinó que a sobre la droguem. Quan hem d’entrar a presó fugim del país, com aquell qui res. Han passat 30 anys però la pena no ha prescrit. Detingut per les autoritats suïsses quan es dirigia a un festival de cinema, a recollir un premi és clar –suposo que no seria per violar i drogar una menor de 13 anys!!!-
I per més inri artistes de la talla Almodóvar li donen suport?

Però en quin món vivim? És aquesta la societat que volem construir?

D’acord que tots cometem errors, però és que aquest és molt gros. Qui la fa la paga noi!!, i a més amb l’agreujant d’haver fugit de la justícia emigrant a França per no ser empresonat, per no fer front a les responsabilitats que tenim com a ciutadans d’un món que en diem civilitzat.

Però... quin interès poden tenir els suissos que ara entreguen un senyor en busca i captura desde fa més de 30 anys als EUA?. Quin favor volen dels EUA?. La vida són interessos i ara a mi ja no m’enganyen, per molt que diguin que tenen un Conveni signat entre ambdós països per a l’extradició de fugitius i aquests estan per complir, per molt que ens ho pintin d’un color.... ai las! Segur que hi ha alguna contrapartida, segur!.

28/9/09

Al meu amic Tanti .... Súbelo!!

Ara que l’estiu comença a ser aigua passada recordo un concert dels fabulosos BOYS - DAMM a la Festa Major de l’Ajuda on entre cerveses em van introduir el terme ‘Súbelo’, o dit d’altra manera, fot-li canya!! Tot plegat una conversa a les 2 de la matinada, -qui vulgui que tregui les seves conclusions -, al respecte de la meva activitat blocaire i la petició del meu amic Tanti, que volia un article ‘Súbelo’...



Ara que ja han acabat els concerts d’estiu, els concerts de cerveseta fresca i bon rotllo, els concerts en que n’hi ha prou amb uns pantalons curts, un brusa i unes xancles i quatre eurus per fer la/les birra/es.... ara que ja ha acabat l’estiu en ZP ens alegra amb una pujada de l’IVA per l’estiu vinent!!!

‘A pendre pes cul’ amb les pujades d’impostos, no en tinc ni punyetera idea de macroeconomies, finances i altres pudents termes que em produeixen vomitera, però el que si que tinc clar és que si de nou apugen l’IVA, hauré de pagar més pels béns de consum als quals vulgui accedir, i n’hi ha que per collons hi haig d’accedir – els capritxos van a càrrec de cadascú - . Ja n’hi ha prou de tocar allò que no sona, el 20% de la població a l’atur, les empreses potents marxen de casa perquè no som competitius o això diuen, cada més ens xuclen no sé quin cony de percentatge del nostre sou i ara, per sortir de la crisi només se’ns acut apujar l’IVA? Tocar-nos de nou la butxaca? Aquesta és la solució?



Senyor ZP vagi a cagar a l’era i treballi una mica. Si a base d’anar donant 400 euros per aquí i 200 per allà l’estat necessita ingressos, si us plau, siguem més creatius que per això cobreu el que cobreu a final de més, que al final, per donar calés a tort i a dret i després apujar impostos em sembla que jo també me’n sortiria, ah! i per desgràcia meva no cobro el que cobreu vosaltres, ‘vuitres’!!

Postres de Músic

PIC DE NARIEDA. (Coll de Nargó - Organyà)
Via: Postres de Music. 615 metres, V+ (ressenya clikant el títol)

Equipació: Semiequipada. Reunions i passos clau amb parabolts.

Material: Friends 0’5 al 3’5

Cordada: Annalisa, Lídia i Xiuli

Descripció: 13 llargs que no superen en cap cas el V+. Es poden empalmar els llargs 7è i 8è i els 9è i 10è. (el 3er i 4rt llarg ens els vam saltar ‘per la patilla’ progressant en ensamble per la dreta.) Una via amb molta vegetació tot i que sempre busca les plaques d’una gustosa roca de qualitat.
A destacar un descens molt perdedor, llarg i feixuc després d’una via de 600 metres (1’30 aprox.).

Més fotos al bloc de la Lídia.

Comentaris: En un cap de setmana que la meteo no era gens afalagadora, amenaça de pluja inclosa, una escapada als bells paratges d'Oliana ens ha ofert dos dies espectaculars. Una bona activitat per acumular metres, sense verticalitat, en un paratge preciós enmig d’una geografia caòtica entre els pobles de Coll de Nargó i Organyà. A destacar les vistes constants al poble de Canelles i les del poble d’Organyà una vegada assolit el Pic de Narieda.

L’anècdota: possiblement no podríem catalogar-ho d’anècdota, però per un servidor que està a les beceroles de l’escalada, ha estat tota una experiència que mentre escric aquestes línies encara estic revivint el fet d’escalar amb dues noies molt arriades, a elles, gràcies per la paciència!!

21/9/09

Un article pel Bloc


Un article pel bloc. Desde fa uns dies que busco un article pel bloc i no aconsegueixo fixar el meu objectiu. Idees diverses em corren pel cap a mode d’esborrany però no n’aconsegueixo concretar cap.

Idees sobre temàtica actual com la GRIP A i la repercussió social que ha tingut – sobretot en l’àmbit educatiu -, la mort del guia Campanini en l’ascensió a l’Anconcagua i tot el reguitzell de crítiques al respecte del seu rescat frustrat; la presentació dels neighbours, uns altres matelleros amb molt de power... també aventuretes vàries sobre els rocs que vaig visitant, potser cap d’ells digne de menció?... tot plegat sense ser capaç de concretar un article.

Una sensació que em recorda l’escriptor Paulo Coelho, no tan perquè els meus escrits tinguin la repercussió que tenen els seus llibres eh!!, sinó per la seva referència a la manca de motivació i/o idees per posar en negre sobre blanc les aventures i desventures dels seus personatges, a la que fa referència al seu llibre ZAHIR.

I és que a vegades, com més busquem sembla que l’objectiu més se’ns negui, i de sobte, sense saber perquè, una idea apareix del no res i ens fa repicar el teclat com si estiguéssim posseïts per una estranya força. Per aquest motiu faré bé de tenir sempre a mà un paper i un bolígraf com sempre ens deia un fantàstic professor de música de l'Institut, no fós cas que la inspiració ens agafés conduïnt, al WC, o vés a saber on!!!

L’escriptura, quina tasca més fantàstica!! En breu us delitaré, no m’oblido de vosaltres estimats lectors!!

11/9/09

Voler és poder.... ens ho creiem?!


Article de l'economista Xavier Sala i Martín.



INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA:
LA VIABILITAT ECONÒMICA
Xavier Sala i Martín


Hi havia una vegada un Estat de 6 milions de persones que tenia una àrea de 40.000 quilòmetres quadrats. El país tenia com a veïns dues grans potències europees tradicionalment colonialistes, les llengües de les quals amenaçaven constantment l'existència de la llengua local. La població autòctona, per tant, es veia obligada a parlar dues (o més) llengües. La renda per capita d'aquest país era francament elevada; una de les més altes del món. Tot un èxit econòmic.

Ficció o realitat? Quan es parla de la independència de Catalunya, la primera pregunta que els no economistes em fan a mi (que sóc economista) és si Catalunya seria viable com a nació independent. Si Catalunya no fós viable com a economia independent, la descripció que he fet al paràgraf anterior seria pura ficció ja que no podria pas existir. Curiosament, però, el país que he descrit és absolutament factible ja que és un país que existeix i és independent: es tracta de Suïssa. Suïssa té uns 6 milions d'habitants i uns 40.000 quilòmetres quadrats. Suïssa és un país envoltat per dues potències tradicionalment colonialistes (Alemanya i França) i l'idioma local, el suís-alemany (que és diferent de l'alemany) es veu amenaçat pel francès i l'alemany (a més de l'italià, parlat per una minoria al sud del país). Per tant, abans de començar a parlar ja es veu que els arguments que es donin en contra de la viabilitat de Catalunya com a nació independent són bàsicament erronis: si Suïssa és viable (i no només ho és si no que és el segon país més ric del món), per què no ho ha de ser Catalunya si, a sobre, el nostre país no està a dalt de les muntanyes, té sortida al mar i està molt mes ben comunicat amb la resta del món?

En aquest escrit intentaré analitzar els arguments que els anti independentistes utilitzen per tal de dir que Catalunya no és viable com a país independent.

L'argument més comú és dir que Catalunya és massa petita per a poder ser un país independent. La veritat és que cap economista seriós pot estar d'acord amb aquesta afirmació. D'una banda, no hi ha cap teoria econòmica raonable que digui que un país ha de tenir un mínim tamany per a ser viable o que els països grans són més viables que els petits. D'altra banda, si aquesta teoria existís, seria totalment errònia ja que, al món en què vivim, no és cert que el nivell de renda per capita o la taxa de creixement de l'economia estiguin relacionats amb el tamany d'un país (mesurat, per exemple, per l'àrea o la població). És simplement fals que els països més grans són els més exitosos econòmicament. I si no, com és que entre els països més pobres del món hi ha tres dels països més grans: la Xina, l'Índia i Rússia? I com és que entre els més rics hi ha Bèlgica, Holanda i Suïssa?

Un altre argument en contra de la independència és que un país no pot prosperar sense recursos naturals com ara terra, gas o petroli, i Catalunya no els té. Això també és completament erroni. Per exemple, el Japó o els "tigres miraculosos" de l'Àsia oriental (Hong Kong, Taiwan, Corea del Sud i Singapur) no són productors de petroli o gas natural, i la terra fèrtil a la qual tenen accés és molt limitada (de fet, tant Hong Kong com Singapur són països d'una sola ciutat!). Tot i això, el creixement econòmic assolit per aquests països durant les darreres dècades ha estat espectacular.(1) És més, si apliquem aquest argument al nostre context, és cert que Catalunya, tot i gaudir de gran quantitat de terra fèrtil, no produeix alguns d'aquests recursos naturals... però Espanya tampoc. Per tant, la hipotètica independència no portaria cap pèrdua en aquest sentit.

De fet, hi ha arguments econòmics que porten a concloure que tenir recursos naturals pot ser dolent per al creixement a llarg termini (els economistes anomenen aquest fenomen, "malaltia holandesa" -de l'anglès: "Dutch disease"-). L'argument es podria resumir de la següent manera: quan un país té molts recursos naturals (com per exemple, petroli) dedica una gran quantitat de recursos a desenvolupar aquest sector i tendeix a oblidar els altres. En particular, tendeix a oblidar els sectors tecnològics i innovadors, que són els que generen els canvis tecnològics que garanteixen el creixement a llarg termini. Per tant, aquests països s'especialitzen en la producció de petroli o altres matèries primeres i no eduquen la població ni adopten tecnologies modernes, de manera que acaben sent més pobres del que haurien estat sense petroli. L'exemple típic de països que han patit aquesta "malaltia holandesa" són Mèxic i sobretot Veneçuela, països que s'han empobrit després d'haver descobert rics jaciments de petroli.

Tot i que aquest és un argument atractiu i que hi ha exemples que li donen validesa, la veritat és que si analitzem tots els països del món a la vegada (en lloc de només mirar Mèxic i Veneçuela) ens adonarem que no hi ha gaire relació entre la riquesa en recursos naturals i el creixement econòmic (a l'altra banda de l'argument trobarem exemples ja que els dos països africans més rics són Sud-àfrica i Botswana, dos països rics en recursos naturals, concretament en or i diamants). Per tant, si bé no és cert que tenir recursos naturals sigui bo, tampoc es pot dir que sigui necessàriament dolent.

La utilització de recursos naturals, òbviament, és indispensable si es vol assolir creixement econòmic. I, per tant, si un no en té els haurà d'aconseguir d'alguna forma. La manera més normal de fer-ho és a través del comerç internacional, i no pas a través de la submissió política. És més, en aquest sentit, pertànyer a un país petit és fins i tot favorable ja que això incentiva el govern i els agents econòmics a competir i millorar ja que l'alternativa proteccionista no és factible. Els problemes que té ara el govern espanyol per a tancar els famosos "astilleros" creats durant l'aïllacionisme de l'Espanya franquista no els hauria tingut mai, un govern català. Un Estat català, lògicament, hauria de ser un Estat obert al comerç amb tots els països del món (inclosa Espanya).

Un tercer argument en contra de la viabilitat econòmica de Catalunya és el següent: "No n'hi ha prou de competir amb els París, Londres, Nova York, o Hong Kong, sinó que ara també voleu competir amb Madrid?" Aquesta lògica també és fallaciosa. Les empreses catalanes ja es troben competint avui dia amb les empreses de la resta d'Espanya, siguem o no la mateixa unitat política. La competència interregional és tan o més gran que la internacional. Amb qui creu el lector que competeixen els hotels catalans de la Costa Brava? Certament ho fan amb hotels italians, marroquins i grecs, però també és cert que la gran competència ve de la costa del sud d'Espanya o fins i tot dels hotels de la costa tarragonina.

La hipotètica independència de Catalunya, per tant, no portaria cap augment substancial del grau de competència a què s'haurien d'enfrontar les nostres empreses. I si la portés, doncs benvinguda seria ja que, com a economistes i com a consumidors hem, d'aplaudir qualsevol augment de la competència ja que aquesta tendeix a portar millor qualitat i menors preus.

En aquesta línia, un altre argument en contra de la indepenència és que marxar d'Espanya seria "suïcida" ja que Espanya és el nostre mercat més gran. És ben cert que Espanya és el mercat més gran de les empreses catalanes. La pregunta, però és: per què? és a dir, per què els espanyols compren el nostre cava i estiuegen a la Costa Brava? Perquè ens estimen com a bons compatriotes que són? O potser perquè, donats el preu i la qualitat del producte, això és el millor que poden fer? Clarament aquesta darrera és la veritable resposta i, per tant, en la mesura que la independència no faci variar ni el preu ni la qualitat, els mercats no tindrien per què perdre's.

És molt normal que el mercat internacional més gran sigui el del país veí. El mercat més gran de Mèxic són els Estats Units Amèrica. El mercat més gran de Taiwan es la Xina i el mercat més gran de França és Alemanya. Ara bé, que potser això vol dir que aquests països han de passar a ser la mateixa unitat política? El lector creu realment que això és un argument favorable a què Mèxic passi a ser el cinquantaunè Estat dels Estats Units?

Hi ha gent que diu que la dissolució de països és, avui dia, anar contracorrent en un moment en què Europa cerca una moneda única, un sistema fiscal únic, un exèrcit únic, i fins i tot una unitat política. Parlar de separatisme i independentisme a finals del segle XX és antiquat i està fora de to. Crec que aquesta línia argumental tampoc no és acceptable per diversos motius. Primer, no és cert que la tendència a la creació de grans supergoverns com l'europeu sigui una tendència característica de finals del segle XX. De fet, l'any 1946 hi havia 74 països al món mentre que al 1995 n'hi havia 192. És a dir, si hi ha alguna tendència al món no és la de la reducció en el nombre de països sinó exactament a l'inrevés i, per tant, l'evidència en la qual es basa aquest argument és simplement falsa. Segon, la teoria es basa en el supòsit que la unitat política i econòmica és bona (i, per tant, anar contracorrent és dolent). Personalment, tinc enormes dubtes sobre la desitjabilitat de tot el projecte europeu, basat en la creació d'una superestructura burocràtica que acabarà per ofegar totes les economies europees. I tercer, no cal anar cap a la cooperació econòmica amb la resta dels països europeus des d'Espanya. Es podria fer perfectament des de Catalunya.

Finalment, l'argument més temut: "per a obtenir la independència, cal una guerra i això seria molt més costós que qualsevol benefici econòmic que se'n pugui derivar; que no veieu el que passa a Bòsnia amb la desintegració de l'antiga Iugoslàvia?". Això és mig cert i mig fals. És cert que la independència és indesitjable (i indesitjada) si el preu que hem de pagar per a obtenir-la és una guerra. El que no és cert és que l'única manera d'aconseguir-ho sigui una guerra. Històricament hi ha hagut dues maneres de dibuixar fronteres: la guerra i els matrimonis monàrquics. Tot i que no ha desaparegut del tot, el sexe reial ja no s'utilitza amb aquesta finalitat política. La guerra, per contra, encara s'utilitza. Ara bé, ens trobem a la porta del segle XXI i hauríem de tenir fe en la llibertat i la democràcia civilitzada. A més, la història de les darreries del segle XX ens fa ser optimistes en donar-nos una pila d'exemples de països com Txèquia, Eslovàquia, Estònia, Letònia, Lituània i moltes altres antigues repúbliques soviètiques que han assolit la independència de manera pacífica.

El progrés econòmic s'aconsegueix a base de tenir una població creativa i amb ganes de treballar, d'instaurar un sistema legal que garanteixi els drets de propietat dels inversors i que incentiva les empreses a innovar i adoptar noves tecnologies, de gaudir d'un sistema educatiu que ajudi la població a ser cada cop més productiva, i de tenir un bon govern que incentivi el comerç interior i exterior, que no ofegui l'economia productiva amb impostos excessius, amb una burocràcia arbitrària o amb corrupció intolerable, i que mantingui una estabilitat fiscal i monetària. Des d'aquest punt de vista, la independència seria indesitjable si es demostrés que uns hipotètics govern i institucions catalanes funcionarien pitjor que un govern i unes institucions espanyols. Avui dia no sabem com ho faria un govern català. El que sí sabem és com ho ha fet i com ho està fent un govern espanyol. I la veritat és que aquí les cartes no estan a favor dels espanyols.

La història recent ens mostra que la independència de Catalunya és cada com més viable. Els estudis recents mostren que l'augment del comerç internacional va lligat amb la viabilitat econòmica de nous països. L'argument és que el comerç internacional és un bon substitut de la unió política com a eina d'engrandiment dels mercats i a mesura que els mercats internacionals es fan grans, és menys necessari tenir un país gran per a poder vendre els productes de manera que quan el comerç internacional augmenta, les tendències independentistes també ho fan. En un article escrit darrerament a la Universitat de Harvard, els professors Alesina i Wacziar han demostrat que a la recent història del segle XX aquestes tendències es confirmen, la qual cosa vol dir que, no només la independència de Catalunya és factible, sinó que cada cop ho és més.

Amb aquest escrit he intentat deixar de banda el patriotisme i el nacionalisme romàntic per a centrar-me exclusivament en la viabilitat econòmica d'un Estat català. No estic dient que la independència segui desitjable (això seria un altre tema de debat(2)) o que no hi hagi arguments no econòmics que s'hagin de valorar a l'hora de demanar-la. El que sí que estic dient és que no hi hauria d'haver cap mena de dubte que la independència és absolutament factible des d'un punt de vista econòmic. Cal pensar-hi.


1. I això és cert fins i tot si tenim en compte la batacada financera que alguns (no tots) d'aquests països han patit recentment.

2. Un argument econòmic important que s'hauria d'utilitzar a l'hora de valorar els costos i els beneficis de la independència és el del dèficit de la balança fiscal catalana. El recent estudi de l'Institut d'Estudis Autonòmics estima que el dèficit de la balança fiscal catalana respecte d'Espanya durant els anys noranta ha estat d'uns 900 mil milions de pessetes aproximadament (tot i que la tendència recent ha estat a la baixa, la xifra segueix sent espectacular). Què vol dir, això? Bé, els catalans paguen uns certs impostos a Madrid. D'aquests impostos, una quantitat torna a Catalunya en forma de despesa pública, de pagaments de la seguretat social, etc. Una altra part, però, es queda a Madrid i mai no torna. Això és el dèficit de la balança fiscal catalana, i aquests diners han estat, durant els anys noranta, al voltant de 900 mil milions de pessetes. Per a fer-nos una idea de què vol dir 900 mil milions de pessetes, dividiu aquesta xifra per 6 milions d'habitants i us sortirà 150.000 pessetes per persona. Això vol dir que una família típica catalana de quatre membres (pare, mare i dos nens) paga cada any unes 600.000 pessetes a Madrid que mai no tornen. Que es pregunti el lector què faria amb 600.000 pessetes extres cada any: anar a Disney World (el de Florida, no el de París) tota la família cada estiu? Comprar-se una caseta més gran (600.000 pessetes cada any són 50.000 pessetes cada mes que es podrien utilitzar per a demanar un crèdit per a un habitatge més gran i luxós)? Comprar-se un cotxe d'1,2 milions cada dos anys? O bé comprar-se un BMW cada cinc anys? Es poden fer moltes coses amb 600.000 pessetes més cada any, oi que si? Doncs oblideu-vos-en perquè aquestes pessetes no tornen mai a Catalunya...i això és un cost econòmic important. El benefici principal de tot aquest espectacle, ens diuen, és la "solidaridad interregional". Però una cosa és la solidaridad i l'altra que et robin la cartera.


Sense citar, és clar, els arguments culturals, patriòtics, lingüístics i el temut, per alguns, dret a l'autodeterminació dels pobles!!

10/9/09

En Gripi

Us presento en Gripi.


Amb aquest gripau tan trempat hem disfrutat, durant tot l'estiu, de la lluna a l'era de la Matella.

No sé si durant l'hivern el fred ens farà distants, però de ben segur que l'any vinent, amb les calors de primavera, ens retrobarem de nou.

Ara ja coneixeu en Gripi, un Matellero llunàtic, amb molt de power!

98 Octanos

MONTSERRAT. GORROS. MAGDALENA SUPERIOR
Via: 98 Octanos. 140 metres, 6a (ressenya clikant el títol)

Equipació: Espits. (xapes grogues)

Cordada: Dídac Casanovas i Xiuli

Descripció: 4 llargs de III, IV, 6a i IV+a la Madalena Superior. El tercer llarg, que dóna el grau a la via, és un llarg atlètic amb fantàstics 'bolos' clàssics de la zona. Destacar l'últim llarg de IV+, un dels més macos que fins al dia d'avui he tingut la sort de tastar a la bella escola de Montserrat.

Comentaris: Una bona activitat per un diumenge al matí qualsevol, escalant tota l'estona amb el Monestir de Montserrat als peus i banda sonora a mode de sardanes. En Dídac s'ha estrentat en via llarga i ho ha disfrutat molt; per la part que em toca he estat molt content de poder iniciar un amic en aquest fantàstic món de les vies lllargues.


L'anècdota: amb càmera però sense bateria... a veure si les fotos del mòbil donen la talla.

5/9/09

Riure's d'un mateix!


Avui, durant el Gran Premi d'Itàlia de Moto GP, Il Doctore, o Valentino Rossi, ha estrenat un casc ben original amb el dibuix del burro d'Shrek. Resulta que feia mofa d'ell mateix per haver comès un error estúpid que li va costar una caiguda en el Gran Premi disputat la setmana anterior.

Quina iniciativa més divertida i més sana a la vegada... que poc que costa agafar-se la vida amb bon humor i quins bons resultats que dóna - avui en Rossi ha estat el més ràpid de tots -, tot i que a vegades, quan la caguem, arrufem les celles i posem cara d'enfadats o ens entristim.

Com diria aquell:'Reflexionem-hi si us plau, reflexionem-hi'.

1/9/09

Sardinia (+) Sardinia (-)




Sardenya, aquesta illa italiana segurament més coneguda per tothom pel poc català que s'hi parla que per la gran quantitat de sectors d'escalada que s'hi poden trobar, ha esdevingut blanc perfecte per nou dies de ganduleria, reflexió i per curtir els palmells i els dits de les nostres mans a base d'escalades intenses en paratges encoratjadors per les nostres vistes.

Sardinia (+) per les seves platges; pel seu idioma; la cerveseta local 'ichnusa' - quina gran descoberta!! -; els seus habitants - a destacar sobretot els de les àrees rurals -; la possibilitat de dormir on a un més de gust li vingui - bàsic pels que viatgem amb furgoneta -; i sobretot per la multitud de sectors d'escalada dels que pots disfrutar: plaques, fisures, desploms i nanses ganses, perduts enmig de la muntanya allunyats de qualsevol rastre de civilització o al costat del mar vora poblacions al més pur estil 'playa bavaro'( dels pocs sectors visitats en destaco Domusnovas i Punta Pilocca ), un repertori per a tots els gustos que per una costat no deixarà indiferent a cap escalador i que ajudarà als més 'patosos' com un servidor a millorar en qualsevol terreny!!

I Sardinia (-) per la brutícia - a destacar la deixadesa de les àrees rurals, lògicament els llocs turístics a part de fotre't el bastó eren més nets que la cuina del Bulli -; la gran quantitat de mosquits, abelles i altres ovnis que pessiguen de valent; i sobretot, sobretot, per la poca consciència mediambiental que demostren en rebentar sistemàticament les seves muntanyes per extreure'n pedra i sorra per a l'elaboració de totxanes i maons o vés a saber què!
En definitiva, com a tot arrreu, coses bones i dolentes, però per aquells amants de la platgeta per una banda, i per aquells que com jo somieu cada dia amb parets, aventura i tranquilitat és una illa que us recomano sincerament.

Noi vediamo brevemente!!