Perquè arribi a tothom

30/6/10

Dent du Géant

Després d'un temps de tenir aquest quatre mil entre cella i cella per fi vaig poder disfrutar d'una de les siluetes més suggerents del massís del Mt.Blanc.

A dia d'avui és el cim més aeri que mai he fet. Un munt de noves sensacions van recòrrer el meu cos quan lentament assolia els últims metres del darrer llarg de la via normal, amb unes vistes a la mer de glace i a Courmayer que no tenen desperdici.

En fi, que ens hem regalat una escalada genial i que recomano de totes totes, i comque això és un no parar, ja tenim nous projectes al sarró!!

Aqui us deixo una piada de la via, espero que us serveixi!!

MASSÍS DEL MT. BLANC. DENT DU GÉANT. 4.013mts.
Via: NORMAL. 180 metres. V.

Equipació: Parabolts i a partir del 2on llarg corda fixa. Portar joc de tascons i camalots variats, bagues.

Cordada: Benji, Mindundi i Xiuli

Descripció: El poble de sortida és Le Palud i per arribar-hi podem fer-ho desde Chamonix, creuant el Túnel del Mt. Blanc o bé pel cantó italià desde Courmayer, superant el Col Petit de S.Bernard o bé venint desde Aosta.
A Le Palud agafarem el funicular (32.-€) que ens deixarà a escassos deu minuts per unes escales molt dretes i per dins la roca del Refugi de Torino. (Sopar, dormir i esmorzar el mòdic preu de 44.-€)



Escales al refugi de Torino

Des del refugi de Torino travessem el glaciar que ens mena al peu d’una campa de neu d’uns 40ª 45º que superem sense més dificultat i ens deixa en un tram de mixte de neu, roca i gel fins al peu de la Dent du Géant, una plataforma que li diuen Salle a Manger.



Aproximació a la canal.

Aquest tramd e mixte l’hem trobat molt ple de neu degut a les darreres nevades però en d’altres èpoques les condicions poden ser molt diferents.

Tram de mixt.

Desde la Salle a Manger comencem un flanqueig per anar a buscar la R0 on trobarem alguna corda fixa per superar un flanqueig tonto.

R0

Primer llarg.- 60 metres. (possible muntar R intermitja als 20 metres, nosaltres la hem utilitzat) Es tracta d’un llarg de IV – IV+ amb una arribada a reunió un pèl delicada degut al gel acumulat. L’inici, una mica desplomat disposa d’una corda fixa. La resta es pot equipar al gust.

Segon llarg.- aqui comencen els dos llargs de placa. 50 metres per fisures ben equipades i amb corda fixe desde l’inici. Un llarg preciós per fer en lliure.

Tercer llarg.- també de placa. Uns 45 metres. Surt lleugerament a l’esquerra per començar una llarga diagonal a la dreta. Per arribar a la R3 haurem de superar un marcat diedre.


Llargs 2 i 3 de placa

Quart llarg.- Aquest ens mena a la primera punta del Dent. 4.009mts. Discorre pel fil de l’aresta amb tots els passos molt aeris. Les repises eren plenes de neu el que fa que la progressió hagi estat més dificultosa i el canguelo més important. Impressionants vistes sobre la Mer de Glace per una banda i Courmayer per l’altre. Espectacular. Ben equipat i possibilitat d’equipar al gust.


Avantcim. R4. 4.009mts

Cinquè llarg. Ens mena de l’avantcim al cim de 4.013mts. Primer baixarem uns metres per després pujar fins el cim. Molt aeri i amb 3 assegurances i un pas delicat.

Pel descens muntarem 4 ràpels, equipats, per la mateixa via. Ull amb les cordes ja que el primer i darrer ràpels es fàcil que s’encallin. També es pot rapel.lar per la carar sud –est, però nosaltres no hem trobat la instal.lació. Un cop al peu de la via haurem de desfer el camí emprat per la pujada, essent delicat el tram de mixte tot i que si ho preferim podrem muntar rapels abandonant cordinos.

Comentaris: Una aventura de 10 i molt aèria. Una via del tot recomanable, ja no tan sols per l’escalada pròpiament dita, l’aproximació i el descens completen un dia brutal.
Posta de sol amb vistes a la integral de Peuterrey impressionants des del refugi de Torino, així com diverses perspectives de la ruta dels 4 mils, caputxí, Tour Ronde,....


4 comentaris:

tresbmes ha dit...

molt i molt b!!!
una fiera!!!!

i... que segueixi la gresca!

xiuli ha dit...

amén!

Ferranet ha dit...

Que Ben parit!!

Arnau Casany ha dit...

Ole Xiuli!!! Quan vareu fer això???