Perquè arribi a tothom

28/6/11

Directa Estel


SERRA D'ENSIJA. ROCA GRAN D'EN FERRÚS
Via: DIRECTA ESTEL
290 metres, 6a o V+ obligat (ressenya clikant el títol)

Equipament: burils i pitons. Semiequipada. Portar joc de friends i tascons.

Cordada: Pratgi, Benji i Xiuli

Descripció: Hi arribem per Fígols, passada la central de Cercs, seguint el Camí dels bons homes, GR107. Pel darrer tram de pista un cotxe amb funcions de 4x4 serà ideal, la Multivan va haver de lluitar com mai pel fang i els rocs.

És una via molt i molt bonica. Amb bona roca i una lògica apustuflant. Sostinguda en el Vè grau els dos llargs de 6a són més que fantàstics. Més d'un i de dos llargs et conviden a gaudir de l'escalada i els seus moviments elegants en un entorn inmillorable, sol.litud i verdor.

Com us deia els primers llargs són assequibles però amb un equipament auster. El primer dels llargs em va costar una mica... primer llegir-ne la lògica, petita diagonal a l'esquerra per després buscar, més a la dreta, el pas més senzill per superar un bombet amb molt bon cantell. Aquest tram és molt expo.



Després, fins als llargs de 6a, tot es posa en dansa. Arribats a aquest dos llargs és l'hora de disfrutar de valent, especialment del segon d'ells, quina alegria i quin feeling més enganxós!



Fins dalt les dificultats minven i així també ho fa l'equipament.



Pel descens ens enfilarem fins al cim per contornejar la cinglera. Tornada llarga i assoleiada, ens anirà bé buidar....!



Un plaer haver escalat de nou amb aquell que un dia va anar a visitar 'aquell país' que tan ell com jo sabem perquè no m'agrada anomenar però el qual m'encantaria visitar i, com no, tastar-ne algun tros de roca.


I felicitats i gràcies al Benji, per com va netejar els llargs clau i per haver-m'he regalat una escalada en lliure de 2on tan i tan excepcional.

Normal al Cavall Bernat



Ja fa uns dies, a proposta d'en Mike, ens vam enfilar al llom del Cavall Bernat per la via de vies. Em va fer molta il.lusió fer aquesta línia, i més amb la companyia que ho vaig fer, algú que tot i no escalar com fem d'altres més sovint, tenia una il.lusió especial en enfilar-nos on ens vam enfilar i per on ho vam fer.

Més d'una hora de camí per 80 metres escassos de roca però, que bé que es respira dalt del Cavall.

MONTSERRAT. EL CAVALL BERNAT
Via: NORMAL
70 metres, V (ressenya clikant el títol)

Equipament: parabolts, estaques i pitons. Portar cintes llargues.

Cordada: Mike i Xiuli

Descripció: Ens enfilarem, venint de Santa Cecília pel cami de l'arrel, per la canal del Cavall. Per arribar a la berruga farem una curta grimpada fins sota les plaques commemoratives de la obertura de la via.

Aqui comença un curt flanqueig de 5 metres fins posar-nos a la vertical del diedre.



El diedre, que equival al 2on llarg, és molt ben assegurat i progressarem tan per dins com per la placa, fins un petit bombet de IV que un cop superat ens deixa a la 2ona reunió sobre la berruga.


D'aquí al cim 30 metres senzills per fer companyia a la moreneta una estona.


Una via que un dia o altre s'ha de gaudir.

14/6/11

Midi d'Ossau, pirineu en estat pur


La darrera setmana de maig, després d'unes setmanes de feina intenses, vaig prendre camí al Midi d'Ossau.

Aquest indret del país veí sempre m'havia cridat l'atenció. N'havia llegit ascensions per totes les seves cares, m'havia somiat jugan-t'hi per les seves parets, però mai l'havia vist amb la vista nua, i haig de reconèixer que em va captivar des del precís instant en què vaig divisar-ne la seva silueta tot just passat el port del Portalet, i això que encara no he pogut disfrutar de la seva paret nord.

La idea era anar a passar uns dies al refugi del Pombie i regalar-nos algunes escalades a la cara sud, sud-est, d'aquest cim emblemàtic. Al final tan sols va poder ser-ne una, ja que els nomenaments de professors inetrins que tenim en aquest país ens van fer tornar abans del moment inicialment previst, però tot i així l'experiència va superar les espectatives i, és clar, les ganes de tornar-hi, després d'haver pogut llegir línies precioses des del refu estant, són avui ben vives.

Per aquells que hi volgueu anar a fer un tomb, haurem de prendre direcció a l'estació d'esquí de Formigal, travessar el port del Port del Portalet i aparcar passats 2 quilòmetres d'aquest. Des del pàrquing el camí es veu evident, i en poc més de 45 minuts ens hi plantarem.



El refugi del Pombie té una part lliure molt i molt digne, amb unes quinze places, ja que la temporada d'obertura va de juny a setembre. A veure si n'aprenem alguna cosa dels francesos, perquè fins i tot gas teniem per coure els spaghettis!!! Es troba envoltat de dos llacs preciosos i podem fer-hi algun trèquing molt bonic, enfilar-nos al Midi per la seva ruta normal, per la cresta que va del Petit pic al Grand Pic o bé disfrutar de les mil i una línies que hi ha obertes a les cares sud i sud-est.


Nosaltres ens vam regalar la Via Jolly i Super Jolly, que mena al cim de l'Aguillet Jolly. Després de la trucada que ens feia tornar, i encara amb una mica de temps, vaig fer una caminada cap a la seva cara nord, disfrutant d'isards i marmotes com feia temps que no ho feia... el verd dels prats, l'aigua cristalina i silenci natural dels seus paratges va ser un regal pels sentits.



MIDI D'OSSAU. AIGUILLET JOLLY

Via: JOLLY + SUPER JOLLY, 275 metres a 6a+ (V+) de la Jolly i 240 de la Super Jolly

Equipament: Pitons. Cal preveure que es tracta d'una línia gairebé neta, per tant serà bo portar joc complet de friends, i repetir alguns números com el 75, l'1 0 el 2, joc de tascons i bagues per sabines i/o marlets. Algun pitó també podria servir-nos encara que nosaltres no els vam utilitzar.


Cordada: Benji i Xiuli

Descripció: Els dos primers llargs d'entrada segueixen la via Sud-Est Clàssica, per tant, iniciarem la via a l'esquerra de l'evident xemeneia fins situar-nos a la seva vertical.

La primera part de la via, Jolly, ressegueix una evident xemeneia divisable des de qualsevol punt. És molt evident. Però al contrari del que es podria pensar, la progressió no es fa en xemenia, sinó que és una successió constant de diedres i fisures força vertical.




El final de la Jolly es troba al conegut com el circ gris, tram de roca grisa molt evident. Des d'aquí podrem iniciar el descens en ràpels per la via Surplombs, no sense abans grimpar una mica a l'esquerra i fer un curt descens també a l'esquerra.

Nosaltres però vam seguir per la seva continuació, la coneguda com a Super Jolly, una via que segurament no es deu fer massa, ja que, a part de trobar-hi menys pitons i haver d'aguditzar el sentit de la orientació, els vestigis humans brillen per la seva absència.

Aquesta segona part possiblement no sigui tan exigent, encara que després de la R9, la fissura vertical que hem de superar, ens posarà a prova i no hi trobarem assegurances encara que hi ha múltiples possibilitats de repartir camalots al gust. -Tant, que nosaltres, no sabem com, vam perdre un 2!!!!, increïble però cert, el viatge ens va sortir car de Déu!-.


Arribats al cim amb una curta grimapda ens enfilem al llom de l'Aiguillette Jolly.



Pel descens podem enllestir el darrer llarg de la via Sud-Est Clàssica i baixar per les vires fins a trobar la tartera o bé, desde la darrera reunió muntar una sèrie de ràpels successius que ens deixaran al peu de la Via Surplombs, a la tartera, i d'aquí per terreny pedregós i evident fins al refu.

Les instal.lacions dels ràpels són totes molt i molt precàries, només cal.... confiar-hi.


10/6/11

Que no pari la festa!!!

'La mare que ma va parir!!!!', quanta feina que tinc encallada. La qüestió és que fa molts dies que tenia el blog una mica parat, o paradíssim, però un servidor primer ha anat de cul i, després, ha fet unes vacances curtes però intenses. En resum, el blog ha quedat en stand by, però no oblidat!!

Ras i curt, aqui us deixo al link a diverses vietes que han anat caient com aigua de maig per si decidiu fer-los una visita, tot i que les descripcions, haig de dir-ho, són una mica de 'can passa via':

- Diedre Farreny a Vilanova de Meià, Roca Alta
- Camí de l'Alzina a Montserrat
- Tàrrega a Vilanova de Meià, Roca dels Arcs
- Gómez Xalmet a La Prenyada, Montserrat

I en breu espero poder-vos fer 5 cèntims de la curta, però intensa, escapada al Midi d'Ossau amb el bon amic Benji. Un lloc fantàstic on dansar sobre el granit pirenaic.


Que no pari la festa!

Gómez Xalmet a La Prenyada

MONTSERRAT. LA PRENYADA
Via:
GÓMEZ XALMET 145 metres, V/ A0 o 6a (ressenya clikant el títol)

Equipament: parabolts, burils i claus. Podem portar alguns friends o tascons, poquets, per millorar l'equipament dels llargs 2 i 3.

Cordada: Mindundi i Xiuli

Descripció: El primer llarg hem d'iniciar-lo per la fissura de l'esquerra. No confondre'ns amb la línia de parabolts que marxa més a la dreta. El primer tram és fàcil, fins situar-nos sota un bombet, molt llimat i per on, si ha plogut, regalima aigua a dojo. Superarem el bombo en A0, amb un equipament propi de les relíquies montserratines. Després de la fissura haurem de sortir en lliure fins a reunió.

Els dos següents llargs ens demanen atenció, les assegurances allunyen una mica i cal escalar, però són preciosos!

Els dos últims són força senzills, i et permeten arribar on top amb glamour. Una escalada molt bonica i és que estem parlant de Montserrat coi!

A les fotos us hi penjo un plom relíquia que es troba a la 4a tirada. Que bonic.


Tàrrrega

VILANOVA DE MEIÀ. ROCA DELS ARCS.
Via:
TÀRREGA 180 metres, V (ressenya clikant el títol)

Equipament: més pelada que un calb. Portar tascons, friends i bagues.

Cordada: Mindundi, Toni i Xiuli

Descripció: Una via clàssica i d'aventura que ni les reunions trobarem. Cal fer-les en savines.

En general es deixa fer bé. El pas més 'delicat' es troba abans d'arribar a la 3a reunió, però és un passet i prou!

Feu-la us agradarà!

Camí de l'Alzina

MONTSERRAT. PAS DELS FRANCESOS.
Via:
CAMÍ DE L'ALZINA 150 metres, 6A+, V+ Obligat

Equipament: parabolts.

Cordada: Mindundi, Mike i Xiuli

Descripció: Hi accedirem des del Monestir. Un cop passat el pont de fusta, abans del pas dels francesos, la via comença a la dreta. Té dues possibles entrades. Una per la placa, de 6a+ i molt ben cosida, o per la canal herbosa, IV grau segons ressenyes. Nosaltres vam tirar per la placa i és ben bonic i mol ben equipat.

La resta de la via, ben equipada, no ens exigirà massa. És una bona via per començar el dia i anar a Sant Benet a fer alguna altra línia.

Diedre Farreny



VILANOVA DE MEIÀ. ROCA ALTA
Via: DIEDRE FARRENY
. 165 metres, V (ressenya clikant el títol)

Equipament: pitons i alguna expansió. Portar cintes, friends, tascons i bagues per savines.

Cordada: Mindundi, Toni i Xiuli

Descripció: La veritat és que ja fa massa dies que va caure i podré ser poc precís, però en qualsevol cas apuntar que la via està força neta però trobarem una assegurança allà on ens convindrà.

Les dificultats es concentren en els llargs 3 i 4, sobre el Vè grau, essent els dos primers i dos últims sobre el IV o IV+, amb passos atlètics i bonics.

Una molt bona via pel gust d'un servidor.